автомобили под наем Смолян

автомобили под наем Смолян

                                              Кола под наем в Смолян

Можете да ни намерите в офисите в центъра на Пловдив и София , както и на летище София, летище Пловдив и летище Бургас.

Можете да наемете кола под наем като направите резервация чрез онлайн формата на нашия сайт и автомобила ще бъде доставен на място посочено от Вас! При доставка на автомобил до град Смолян се предлагат пълна гама от превозни средства и рентакар услуги - от пътнически, луксозни и лекотоварни автомобили до малка и икономична кола.Ако имате въпроси или колебания моля свържете се с нас, нашите консултанти с готовност ще Ви помогнат да направите перфектен избор на автомобил под наем !
Град Смолян

Смолян е град в Южна България. Намира се в Переликско-Преспанския дял на Западни Родопи при голяма надморска височина – 1035 m. Градът е образуван на 18 юни 1960 г. от двата града Смолян и Устово, и селата Райково и Езерово.[1] Той е административен център на община Смолян и област Смолян.
По данни на НСИ към 31.12.2019 г. населението му е 27 092 души, което го прави най-малкият областен град в България. Смолян е един от най-дългите градове в България – близо 25 km, което се дължи на линейното му застрояване по поречието на река Черна.


История

Името на Смолян идва от славянското племе смоляни, които населявали този край. Смята се, че селището датира от дълбока древност. Носил е имената Езерово, Ахъ Челеби, Пашмакли и пр. Според античния гръцки историк Херодот този край е бил населен с траки около 2500 – 3000 години преди началото на нашето летоброене.

В местността „Могилата“ са открити останки от късноантичен християнски комплекс, използван през V-VII век и включващ базилика и разположени северно от нея стопански сгради.

Събития

Смолян е център на значими културни прояви – Национален фолклорен събор „Рожен“, международните младежки фолклорни „Орфееви празници“, международен младежки хип-хоп фънк фестивал Jam On It, международен пленер по живопис, Майски културни тържества, традиционния празник на кукерските и маскарадни игри „Песпонеделник“ в с. Широка лъка, международен етно-джаз фестивал July Jazz.

На 21 октомври е празникът на Смолян по повод Освобождението на Родопите от османско владичество по време на Балканската война – 1912 г. и др.

Музика и хореография

В град Смолян през 1960 г. е създаден Ансамбълът за народни песни и танци „Родопа“, който има важна роля в запазването и популяризирането на родопския фолклор. Отличен е с редица престижни отличия и награди за дейността си.

Музей и обсерватории


СПОРТ

Градът е дал на България много спортисти, сред които има олимпийски медалисти, световни и европейски шампиони. Олимпийски медалист е Антоанета Френкева, която е първата българска плувкиня с два олимпийски медала (сребърен и бронзов) от Летните олимпийски игри в Сеул през 1988 година, когато е на 17 години. Също така и Величко Чолаков, който извоюва бронзов медал от олимпиадата в Атина. Горд възпитаник на спортното училище в Смолян е и Петър Стойчев, той е седемкратен носител на световната купа по плувен маратон. И за да затвърди Смолян като град на плувци-таланти Иванка Моралиева е най-известната в момента българска плувкиня – 7 златни медала от републикански първенства, трета в света в плувния маратон. Смолянското момиче Спаска Топалова спечели два златни медала в Световните зимни игри на „Спешъл Олимпикс – Айдахо (САЩ) 2009“.

В Смолян функционират различни спортни клубове с най-разнообразни дисциплини. Местен футболен отбор е Родопа (Смолян), който се състезава в ИзточнаБ“ футболна група. В града има още Волейболен клуб Родопа, Спортен клуб по вдигане на тежести „Родопа“ (с над 200 медала от републикански първенства), Спортен клуб по ориентиране „СИЛВА-92“, Ски клуб „Пампорово“ и Ски клуб „Родопа“, Спортен клуб по спортни танци „Фен-85“. Съществуват и множество клубове по бойни изкуства като много от тях имат призови места в републикански, европейски и световни първенства.

Град Смолян разполага с два футболни стадиона, спортна зала, 2 закрити и 1 открит плувни басейни, тенис кортове, площадки за скейтборд, баскетбол и др.

Смолян е с дълги традиции в зимните спортове. Близостта на курорта Пампорово предоставя прекрасни възможности за практикуването на ски спортове и провеждането на различни състезания по ски, сноуборд, ски-бягане от национален и международен ранг. В зимния курорт са изградени 30 километра ски-писти и 11 километра въжени линии и влекове. Ски центъра предлага условия както за майсторите скиори, така и за начинаещите в спорта, които могат да ползват обучение и екипировка. Сноубордът е другият зимен спорт, утвърден в Родопите и предпочитан от по-младите хора. Тук се практикува свободния стил и спускането.

От 2012 година на територията на курортен комплекс Пампорово функционира и специализиран парк за практикуване на планинско колоездене и днес е най-големият на Балканите. Във велопарк Пампорово се провеждат ежегодни международни състезания от най-висок клас, а курортът е бил домакин на Европейско първенство в дисциплините спускане и 4Х през 2013, Балканско първенство в олимпийската дисциплина крос-кънтри и кръг от Световните 4Х Серии „4X Pro Tour“ през 2014 година. Днес работи и зона Мечи чал и така велопаркът има над 50 км трасета и маршрути за планинско колоездене за всички възрасти и за хора с различни умения.


 Ще се радваме да Ви посрещнем като клиенти и изпратим като приятели!


Сортирай по:
Покажи:
Показани 1 от 35 | 35 (1 Страници)